Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Gråhårig kvinna i pagefrisyr expert på studieinriktning
Nina Forssblad.

Hur väljer jag rätt studieinriktning?

Hur ska du veta att du väljer rätt studieinriktning när det är dag att fatta beslut? Självklart vill du både vara säker på att ha jobb och att trivas med det du väljer för framtiden. Karriärrådgivare Nina Forssblad ger råd som hjälper dig på vägen.

En av fördelarna med ekonomprogrammen, är att du får en bred grund inom flera ämnen. Du kommer också i kontakt med olika områden inom ämnena. Det gör att du har många valmöjligheter, inte bara val av inriktning och fördjupning under studierna utan också senare i arbetslivet. Men det gäller också att hela tiden följa förändringarna på arbetsmarknaden.

Läs mer: Så hänger du med när arbetslivet förändras

Redovisning/revision är den vanligaste fördjupning inom företagsekonomi och därefter kommer marknadsföring. Från både redovisning och revisionsbranschen går en del till jobb som exempelvis business och financial controllers, titlar som finns inom många branscher. Det kan vara svårare att gå från redovisning till marknadsföring, för det är ett område som utvecklas väldigt snabbt med ny digital teknik och nya sätt att arbeta. Där gäller det att vara ständigt uppdaterad. Det beror ju också på hur snart du kommer på att du vill byta inriktning. Det är skillnad på ett par år och 10-15.

Andra kommer in på nya arbetsområden hos sina arbetsgivare, till exempel som kunniga inom it, när det gäller att förstå och förmedla till systemvetare vad som behövs i verksamheten. Logistik och handel är områden där allt fler ekonomer arbetar och där många också utvecklas och lär inom en verksamhet.

Läs också: Ekonomer bör kunna minst ett programspråk

Rapporter om framtidens arbetsmarknad visar att personer kommer att behöva ha specialkunskaper men också bredd i sin kompetens för att utvecklingen går snabbt. Det kommer inte längre att räcka att vara specialist inom ett enda område. Kompetenser som kommer att efterfrågas på framtidens arbetsmarknad är till exempel förmåga att leda andra, förmåga att lösa komplexa problem, att fatta beslut och kreativt tänkande.

Att välja rätt studieinriktning, är att välja det som du tycker är roligt och är intresserad av. Det är oftast det som håller i längden. Kanske du ändrar dig i framtiden och kommer på nya områden som du är intresserad av. Då bygger du på det du redan kan – eller satsar på något helt nytt. Det är aldrig kört. 

Läs även: Håll dig anställningsbar


ekonom civilekonom civilekonomerna logotypBli medlem

Även du som är student har nytta av att vara med i facket. Läs mer om att bli medlem och vad facket kan göra för dig.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se