Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Hur tar jag ut övertid?

Jag har inte betald övertid, utan i stället en extra semestervecka. Får jag ta ut min arbetade övertid i ledig tid när det funkar, eller är den extra semesterveckan den enda kompensationen för min övertid? Civilekonomernas ombudsman Lise Iderström svarar på en medlemsfråga.

Svar: ”I kollektivavtalen står oftast att tjänstemän som är övertidsavlösta, dvs. att de inte har betald övertid utan i stället längre semester och/eller högre lön, skall vara chefer eller ha sådana positioner att de själva kan styra över sin arbetstid.
Men ibland ser vi att även de som inte kan styra sin arbetstid är övertidsavlösta, och i de fallen finns det sällan reglerat vad som gäller. Om man är i färd med att skriva anställningsavtal med en arbetsgivare kan man be att få med ett förtydligande i avtalet. I annat fall bör man ta upp frågan med sin chef och se vad arbetsgivaren gör för tolkning. Det kan vara olika hos olika arbetsgivare.”

Mer från:

Mer på civilekonomen.se