Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Hur lång är min uppsägningstid?

Jag är 46 år och har jobbat på samma arbetsplats i snart 12 år. Nu funderar jag på att starta ett eget företag. Vill därför veta hur lång uppsägningstid jag har i dag.

Din uppsägningstid beror på var du jobbar och/eller vad du kommit överens om med din arbetsgivare. Men runt tre månaders uppsägningstid får du räkna med om företaget har kollektivavtal och om du varit anställd mer än tio år. Om du jobbar inom staten eller kommun och landsting så regleras din uppsägningstid via kollektivavtalet. Om du jobbar inom privat och din arbetsgivare saknar kollektivavtal så följer din uppsägningstid lagen om anställningsskydd (LAS) om du inte kommit överens om en annan uppsägningstid via ditt enskilda anställningsavtal. Enligt LAS så har arbetstagaren aldrig en längre uppsägningstid än en månad oavsett hur länge han/hon varit anställd på företaget. Uppsägningstiden från arbetsgivarens håll däremot blir längre än en månad om man varit anställd längre än två år och ökar därefter successivt. Om du har en lång uppsägningstid så ligger det ofta i båda parters intresse att undersöka möjligheterna till att korta ner den om det fungerar rent praktiskt. Som anställd kan man exempelvis föreslå att man finns tillgänglig ett visst antal timmar under en viss tid för att kunna svara på frågor eller skola in en eventuell efterträdare.

Mer från:

Mer på civilekonomen.se