Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Hur får jag lika lön som kollegan?

Min lön är lägre än kollegors med samma position. Chefen säger att vi får diskutera det på lönesamtalet. Vad gör jag om han hänvisar till ”potten” och inte har mer att ge?

”Det står visserligen i våra kollektivavtal att lönen ska vara individuell och differentierad, men skillnaden får inte vara obefogad. Om du exempelvis befordrats utan lönehöjning och därmed halkat efter i löneutvecklingen kan det vara aktuellt med en korrigering av din lön. Korrigering är inte samma sak som en vanlig årlig lönehöjning, och bör heller inte tas från samma utrymme som chefen har för att höja lönerna i en lönerevision. Om din chef vill använda lönesamtalet för att diskutera din lönenivå, så förbered honom innan samtalet på att du vill diskutera dels en korrigering av din alltför låga lönenivå, och dels en höjning som ska grunda sig på dina prestationer (inte på en ’pott’) under det gångna året.”

Mer på civilekonomen.se