Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Har uppsagt prov­anställd företrädesrätt till vakant tjänst?

Jag är sedan fem månader provanställd som marknadsförare på en reklambyrå. Nu vill min arbetsgivare säga upp mig på grund av arbetsbrist trots att det finns en annan ledig tjänst på ekonomiavdelningen som skulle passa mig utmärkt. Hur går jag nu vidare?

Som provanställd har du ett mycket svagt anställningsskydd. Din arbetsgivare kan avbryta provanställningen när som helst utan att ge någon som helst motivering. Detta förutsatt att det görs innan provanställningstiden löpt ut. Undantaget är om arbetsgivaren uttalat avbryter anställningen av diskriminerande skäl. Du kan efter fem månader inte heller göra anspråk på företrädesrätt till en vakant tjänst på företaget även om du har tillräckliga kvalifikationer för den. För att kunna anmäla företrädesrätt till lediga tjänster måste du nämligen ha varit anställd i minst 12 månader. Men trots det juridiska läget så betyder det inte att din arbetsgivare inte kan välja att anställa dig på ekonomiavdelningen ändå. Du bör därför omgående påtala att du är intresserad av den vakanta tjänsten på ekonomiavdelningen. En anledning till att du inte redan blivit erbjuden den kan faktiskt vara att din arbetsgivare inte känner till att du har den kunskapen.

Mer på civilekonomen.se