Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Peder Boström, ombudsman hos Civilekonomerna, svarar på en medlemsfråga.

Har föräldralediga rätt till lönerevision?

Fråga: Jag arbetar på ett företag utan kollektivavtal. I april varje år har vi lönesamtal. Man brukar då få en höjning på allt ifrån ett par hundralappar till ett par tusen beroende på hur man har presterat under året. Jag har varit föräldraledig sedan september förra året och nu säger min chef att jag inte kommer att få något påslag på lönen i år. Får min chef göra så?

I föräldraledighetslagen finns ett förbud mot missgynnande i de fall arbetstagare nyttjar eller vill nyttja sin rätt till föräldraledighet. Detta gäller bland annat vid tillämpning av löne- eller andra anställningsvillkor. Ett missgynnande kan föreligga oavsett om det finns kollektivavtal eller ej.

Om orsaken till den uteblivna löneökningen är att den anställde har varit föräldraledig bryter arbetsgivaren därmed mot lagen.

I praktiken innebär det att en arbetsgivare vid lönesättning måste hantera den anställde på samma sätt som om denne inte hade varit föräldraledig. Att du helt plötsligt inte får någon löneökning skulle därmed kunna utgöra ett missgynnande.

Läs även: Har jag rätt till min tjänst efter föräldraledighet?

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se