Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

David Eriksson, ombudsman Civilekonomerna, svarar på en medlemsfråga. Foto: Annika af Klercker.

Håll isär övertidsersättning och arbetstidslag

Vid anställningsintervjun fick jag till svar att de tillämpar oreglerad arbetstid och att ersättning för övertid inte ges. Vad innebär det?

Skilj mellan arbetstiden som sådan och ersättning för arbetad övertid. För rätt till ersättning för arbetad övertid krävs en avtalsreglering, antingen i kollektivavtal eller i anställningsavtal.

Även om kollektivavtal finns, kan rätten till ersättning för övertid, under vissa förutsättningar, avtalas bort. Detta i utbyte mot extra semesterdagar och/eller högre lön.

Att rätten till ersättning för övertid inte finns, eller har avtalats bort, innebär inte att du som anställd måste arbeta obegränsat. Fortfarande gäller kollektivavtalets eller arbetstidslagens regler om mängden övertid som får arbetas. Förtroendearbetstid, och även målstyrd arbetstid, finns reglerad i vissa kollektivavtal, och innebär i princip att du själv förfogar över din egen arbetstid.

Om du är osäker på vad som gäller just dig, kontakta Civilekonomernas medlemsjour så hjälper vi dig.

Läs även: Så undviker du övertidsfällan

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se