Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Gå ned i arbetstid

Jag vill gå ned i arbetstid för att ha mer tid för barnen. Vad ska jag tänka på?

Om du har barn som är under 8 år eller är äldre men ännu inte avslutat sitt första skolår så har du rätt till förkortning av normal arbetstid med upp till en fjärdedel för vård av barn. Om du nyttjar denna rätt så har du fortfarande kvar din normala tjänstgöringsgrad i grunden och kan med minst två månaders förvarning välja att gå upp i tid igen. Om du inte har den möjligheten så har din arbetsgivare ingen skyldighet att låta dig gå ner i arbetstid (förrän du blir äldre och i stället inom de flesta pensionsplanerna har möjlighet att ta ut delpension). Men om du har en flexibel arbetsgivare så går han/hon med på att du går ner i tid trots att han inte är skyldig till det. Om du går ner i tid blir din lön lägre och då påverkas sannolikt också din framtida pension. Du bör därför undersöka möjligheterna att kontinuerligt avsätta lite extra till en pensionsförsäkring och kanske även se över möjligheterna om din make/maka kan föra över delar av sitt allmänna pensionssparande till dig. Även den sjukdomsgrundande inkomsten (SGI:n) blir på sikt lägre om du går ner i tid.
Om du ändå bestämmer dig för att gå ned i tid: förbered arbetsgivaren i god tid och se till att dina arbetsuppgifter anpassas till dina nya tidsramar. Annars riskerar du att hamna i den så kallade deltidsfällan.