Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Försäkring vid olycka

För några veckor sedan halkade jag och slog mig illa på väg från jobbet. Jag har fortfarande men efter olyckan och undrar nu om jag har någon försäkring som täcker detta via min anställning?

Du ska snarast anmäla skadan både till din arbetsgivare och till arbetsplatsens skyddsombud. Arbetsgivaren ska sedan anmäla arbetsskadan till Försäkringskassan. Om du arbetar på en arbetsplats som har kollektivavtal ska du även anmäla din skada till AFA försäkring. Då kan du få en kompletterande ersättning som facken förhandlat fram via kollektivavtalet. Om ditt företag saknar kollektivavtal bör du undersöka om din arbetsgivare tecknat någon annan kompletterande trygghetsförsäkring. Förutsättningen för att din skada ska räknas som en arbetsskada och att du därmed kan beviljas ersättning är att du inte gjort några avvikelser från din vanliga väg till eller från jobbet. Det finns ingen exakt definition på vad som är en normal färdväg och därför går det aldrig att säga i förväg vilken skada som blir beviljad ersättning eller inte. Men att lämna och hämta barn på dagis bör knappast betraktas som en avvikelse eftersom man är tvungen att lämna barn för att kunna jobba. Däremot är det inte att rekommendera att du går in på ICA för att handla med dig lite mjölk hem till middagen om du vill ha en eventuell skada klassad som arbetsskada.