Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Fördelning av föräldraledigheten

Jag har nyligen börjat jobba på ett statligt verk efter att ha jobbat många år inom privat sektor. Nu är jag gravid och kommer att vara föräldraledig. Min man och jag funderar nu på hur vi rent taktiskt ska fördela den kommande föräldraledigheten. PS. Min man jobbar på ett konsultföretag.

Inom statlig sektor kompletterar arbetsgivaren den föräldrapenning du får från försäkringskassan så att du får 90 procent av din faktiska lön under 360 dagar. Hur din mans villkor ser ut beror på om företaget han jobbar på tecknat något kollektivavtal eller inte. Din man bör höra med sin arbetsgivare vad som gäller.
Sedan bör man självklart väga in andra parametrar än de kortsiktigt ekonomiska innan man fördelar ledigheten.
Förutom att ni kan ha privata anledningar som talar för en viss fördelning så bör man också komma ihåg att en hyfsat jämn fördelning av föräldraledigheten kan påverka karriärsmöjligheterna på lång sikt.
Om du som anställd redan i början av småbarnstiden signalerar att du och barnets pappa tar ett delat ansvar för ert barn så tolkar arbetsgivare sannolikt det som om att ni även framöver kommer att göra det. Men det bästa svaret på vad som är bäst för just er familj har du och din man.

Mer på civilekonomen.se