Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Får man arbetsvägra?

”Jag har fått nya arbetsuppgifter som är långt under min nivå och vad jag anställts för. Måste jag utföra dem?”

Svar: ”Kärnan i arbetsrätten är att en arbetstagare ska utföra sitt arbete och i gengäld betalar arbetsgivaren ut lön. Om du vägrar utföra en arbetsuppgift kan det ses som ett mycket allvarligt brott mot anställningsavtalet och i värsta fall leda till avsked.

Du bör därför vara försiktig med att vägra utföra en arbetsuppgift som din arbetsgivare gett dig. Det kan dock finnas omständigheter då en arbetstagare upplever att det finns starka skäl att trots detta säga nej till att göra ett visst jobb.

Det kan till exempel handla om en uppgift som uppfattas som en bestraffning, är omoralisk, olaglig eller kanske till och med utgör en fara för arbetstagarens liv och hälsa. Att uppgiften känns för simpel i den befattning man är anställd är oftast inget godtagbart skäl för arbetsvägran.

Om du hamnar i en situation där du anser att arbetsuppgiften ligger utanför din arbetsskyldighet, kontakta en ombudsman på förbundet.”

Mer på civilekonomen.se