Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Kortklipp mörkhårig man med skäggstubb
Hans Franklin

Får arbetsgivaren plötsligt ändra din arbetsroll?

Får arbetsgivaren förändra en medarbetares arbetsroll och hänvisa till teknikutveckling? Det kan vara svårt att veta vad som gäller – det som står i anställningsavtalet eller omvärldsfaktorer. Så här besvarar ombudsman Hans Franklin frågan.

Din arbetsroll och dina arbetsuppgifter på företaget styrs av det anställningsavtal du har med arbetsgivaren. Avtalet formaliseras oftast i ett anställningskontrakt som skrivs under av dig och arbetsgivaren eller anställningsbevis som arbetsgivaren ensidigt undertecknar. Vad som står i anställningskontraktet är det som styr din arbetsskyldighet.

Läs mer: Gör så här om du får fel arbetsuppgifter

Arbetsgivaren måste hålla sig till det som står i avtalet. Oftast skriver man dock inga detaljerade arbetsbeskrivningar som anger exakt vad du ska arbeta med. Istället blir din titel och den sedvänja (främst inom företaget) som finns kopplad till vad en sådan titel de facto innehåller för arbetsuppgifter det som styr vad du förväntas göra.

Läs även: Håll dig anställningsbar

Organisationer och roller förändras över tid och med det också arbetsuppgifterna som är kopplade till detta. Det innebär att du måste vara beredd på att dina arbetsuppgifter justeras och ändras, dock bör du kontakta vår medlemsjour om du anser att det rör sig om stora förändringar som i allt väsentligt innebär att din titel inte längre stämmer överens med arbetsuppgifterna. 

Läs också: En dålig arbetsmiljö kan vara dyrbar

Bli medlem

Har du hamnat i en besvärlig situation med arbetsgivaren och är osäker på vilka regler som gäller? Du som medlem har möjlighet att kontakta vår medlemsjour för råd och stöd.  

Mer från:

Mer på civilekonomen.se