Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Dyrt att anställa ­egenföretagare?

Efter att ha varit egenföretagare inom IT-branschen under en tioårsperiod funderar jag på att avveckla verksamheten. Jag vill nu undersöka ­möjligheten att få en anställning hos någon av mina uppdrags­givare. Men jag är orolig för att jag blir för dyr att anställa pensionsmässigt då jag inte har någon tidigare tjänstepension med mig.

Vi befinner oss just nu mitt i ett systemskifte där de förmånsbestämda pensionsplanerna (som garanterar den anställde en viss procent av sin slutlön vid pension) är på väg att avvecklas till förmån för de premiebestämda pensionsplanerna (där arbetsgivaren betalar in en viss procent av lönen varje månad och helt oberoende av dina tidigare inbetalningar).
Även reglerna för de förmåns­bestämda pensionsplanerna har till stor del förändrats. Bland annat har man inom de flesta avtalsområden tagit bort bestämmelserna om samordning med pensionsrätt utanför det egna systemet. Det innebär att arbetsgivare inte längre behöver betala oskäligt höga pensionspremier då de nyanställer personer som kommer från andra avtalsområden. Inom den privata sektorn är ITP-avtalet den vanligaste förekommande pensionsplanen. Även reglerna för samordning för ITP-avtalet har nyligen ändrats och nu görs i princip inte längre någon samordning inom planen med tidigare intjänade pensionsrätter (om du inte är född 1951 eller tidigare). Mot denna bakgrund så tycker jag att din oro är obefogad.

Mer från:

Mer på civilekonomen.se