Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Kan du driva eget parallellt med anställning?

Kan du starta och driva konsultfirma på fritiden, bredvid ditt ordinarie arbete? Ulrika Emteryd, biträdande förhandlingschef på Akavia, besvarar en medlemsfråga.
Ulrika Emteryd.

Innan du börjar arbeta i egen firma ska du se över vad som står i ditt anställningsavtal och även i kollektivavtalet som gäller för din arbetsplats för att säkerställa om du har rätt att utföra bisyssla. Det är relativt vanligt att det finns regleringar gällande bisyssla i kollektivavtal som innebär att arbetstagaren inte får åta sig uppdrag eller i egen verksamhet bedriva bisyssla i mer omfattande slag som kan inverka negativt på arbetet hos arbetsgivaren. Bisysslan får inte vara konkurrerande verksamhet till arbetsgivaren.  

Funderar du på att starta eget

Rådgör med din arbetsgivare för mer omfattande bisyssla. Vad som anses som mer omfattande bisyssla är inte reglerat men det som finns att förhålla sig till är att bisysslan inte får vara så omfattande att man inte orkar göra sitt bästa hos arbetsgivaren. 

Egenföretagare, bygg upp din pension

Rätt till bisyssla kan även regleras i anställningsavtalen varför det är viktigt att se om det finns någon reglering där att förhålla sig till.

Om din bisyssla klarar dessa ”hinder” så ja, då kan du arbeta i din konsultfirma på kvällarna. Jag rekommenderar även att du får ett skriftligt godkännande från din arbetsgivare där det framgår att du får bedriva konsultverksamhet som bisyssla.  

Egenanställning eller eget bolag


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se