Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Byta övertid mot semester?

Ibland erbjuds arbetstagare extra semesterdagar mot att de avstår från övertidsersättning. Men är det en bra affär? Johnny Cvetkovski, ombudsman på förbundet ger svar.

Huruvida detta är en bra affär för dig som arbetstagare beror naturligtvis på det antal dagar du erbjuds i jämförelse med hur mycket övertid du de facto kommer att arbeta. Låt säga att du avtalar bort din övertidsersättning mot fem extra semesterdagar. Lite förenklat kan vi säga att värdet av semestern i tid blir motsvarande 27 timmar övertid (övertid värderas normalt sett högre än ordinarie tid).

Den fråga du behöver ställa dig är således huruvida du i normalfallet kommer att arbeta mer än 27 timmar övertid per år? Om vi ställer saken i relation till reglerna i arbetstidslagen kan vi dessutom konstatera att du i teorin kan arbeta upp till 350 timmar övertid under ett år. Innan du ingår en överenskommelse att avstå övertid mot semester är det således en god idé att först räkna på hur mycket övertid du normalt sett arbetar under ett vanligt år.

Mer på civilekonomen.se