Medlemsfrågan

Ledigt för studier?

Medlemsfrågan Du vill vidareutbilda dig för att kunna gå vidare i din karriär. Men hur gör du om du redan har ett jobb? Kan arbetsgivaren neka dig tjänstledigt för studier? Ombudsman Maria Ravström Hult svarar på en medlemsfråga.
Läs mer >

Behövs sjukintyg från första dagen?

Medlemsfrågan Vad kan din arbetsgivare ställa för krav på dig när du är sjuk? Kan arbetsgivaren kräva sjukintyg från första dagen? Ombudsman Karin Malmström svarar på en medlemsfråga.
Läs mer >

Finns det en lag om arbetsbeskrivning?

Medlemsfrågan På min arbetsplats finns det inga arbetsbeskrivningar. Finns det någon lagtext eller dylikt som säger att det ska finnas? Ombudsman Caroline Lindeberg svarar på en medlemsfråga.
Läs mer >

Får arbetsgivaren kräva att se brottsregister?

Medlemsfrågan Du har sökt jobb hos en arbetsgivare som vill att du visar upp utdrag ur belastningsregistret för att komma vidare i anställningsförfarandet. Får en arbetsgivare verkligen kräva det? Ombudsman Hans Franklin vet svar.
Läs mer >

Hur hanteras sexuella trakasserier?

Medlemsfrågan Under hösten har #metoo präglat stora delar av samhällsdebatten. Om du drabbas av sexuella trakasserier på sin arbetsplats, vad har du för rättigheter eller skyldigheter då? Ombudsman Jaime Aleite svarar på en medlemsfråga.
Läs mer >

Rätt till tjänstledigt för att starta eget?

Medlemsfrågan Maria Ravström Hult, ombudsman med ansvar för egenföretagarfrågor hos Civilekonomerna, reder ut vad som gäller om man vill vara tjänstledig för att starta eget.
Läs mer >

Kan en provanställning brytas?

Medlemsfrågan Du har en provanställning, men har fått ett bättre jobb hos en annan arbetsgivare som vill att du ska börja i morgon. Vad gäller för att avbryta en provanställning? Civilekonomernas ombudsman Karin Malmström svarar på en medlemsfråga.
Läs mer >