Medlemsfrågan

Får arbetsgivaren ändra din arbetsroll?

Kortklipp mörkhårig man med skäggstubb
Medlemsfrågan

Får arbetsgivaren förändra en medarbetares arbetsroll och hänvisa till teknikutveckling? Det kan vara svårt att veta vad som gäller – det som står i anställningsavtalet eller omvärldsfaktorer. Så här besvarar ombudsman Hans Franklin frågan.


Läs mer >

"Det finns inga standardlösningar"

Förbundsnytt

Arbetsrättslig hjälp är en av förbundets viktigaste medlemstjänster. Här berättar förbundets biträdande förhandlingschef Ulrika Emteryd om vanliga förhandlingsärenden och hur facket kan göra skillnad.


Läs mer >

Vad väger tyngst – anställningstid eller kvalifikationer?

Medlemsfrågan

Vad väger tyngst i samband med en omorganisation; anställningstid eller tillräckliga kvalifikationer? Ombudsman David Dahllöf besvarar en viktig fråga.


Läs mer >

Nonchalerar chefen dig?

Photo by rawpixel.com from Pexels
Medlemsfrågan

Vad ska du göra om du upplever dig nonchalerad av din chef, löne- och utvecklingssamtal lyser med sin frånvaro? Ombudsman David Dahllöf ger råd hur du lyfter frågan.


Läs mer >

Ledigt för studier?

Medlemsfrågan

Du vill vidareutbilda dig för att kunna gå vidare i din karriär. Men hur gör du om du redan har ett jobb? Kan arbetsgivaren neka dig tjänstledigt för studier? Ombudsman Maria Ravström Hult svarar på en medlemsfråga.


Läs mer >

Behövs sjukintyg från första dagen?

Medlemsfrågan

Vad kan din arbetsgivare ställa för krav på dig när du är sjuk? Kan arbetsgivaren kräva sjukintyg från första dagen? Ombudsman Karin Malmström svarar på en medlemsfråga.


Läs mer >

Här är de nya kraven inför revisionsyrket

Aktuellt

Sex års utbildning i stället för åtta är den stora förändringen av de nya revisorskraven som nu godkänts. De nya reglerna för blivande revisorer går igenom om två veckor ungefär och nu presenterar Revisorsinspektionen de nya kraven.


Läs mer >

Det här är en tiotaggarlösning

Medlemsfrågan

På mitt jobb pratas det om tiotaggarlösningar, men vad är det och hur kan jag få till ett sådant avtal? Ombudsman Olle Wörman svarar på en medlemsfråga.


Läs mer >

Finns det en lag om arbetsbeskrivning?

Medlemsfrågan

På min arbetsplats finns det inga arbetsbeskrivningar. Finns det någon lagtext eller dylikt som säger att det ska finnas? Ombudsman Caroline Lindeberg svarar på en medlemsfråga.


Läs mer >

Får arbetsgivaren kräva att se brottsregister?

Medlemsfrågan

Du har sökt jobb hos en arbetsgivare som vill att du visar upp utdrag ur belastningsregistret för att komma vidare i anställningsförfarandet. Får en arbetsgivare verkligen kräva det? Ombudsman Hans Franklin vet svar.


Läs mer >