Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sören Lundgren är ombudsman och lönestatistikansvarig på Civilekonomerna. Han besvarar i varje utgåva av Civilekonomen en vanlig lönefråga. Fram till och med 2015 besvarades lönefrågorna av ombudsman Jan Lidström som nu gått i pension. Tänk på att lönefrågor är färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades. Foto: Oscar Wettersten.

Vilken löneutveckling kan jag vänta mig?

Jag arbetar som assistent med ekonomiuppgifter på ett företag med runt 100 anställda. Min lön är 29 000 kronor och jag är född i mitten på 80-talet. Jag tycker att min löneutveckling varit ganska torftig (cirka 500–600 kr) de senaste åren. Mitt arbete utvecklas och jag är mer självständig i min roll. Borde jag ha högre förväntningar på min löneutveckling?

Svar: Vi har bland våra medlemmar cirka 700 assistenter, de flesta revisors- eller ekonomiassistenter. Förutom inom revisionsbranschen, där assistentrollen oftast är en del av en formaliserad karriär, så har bemannings- och handelsföretag högst andel assistenter. Huvuddelen av dessa är 35 år eller yngre och en klar majoritet, över 500 personer, är kvinnor.
Din lön ligger en bit över median som är 27 000. Om du ska ha en god löneutveckling så bör du försöka få mer kvalificerade och självständiga  arbetsuppgifter. Detta bör du ta upp på ditt utvecklingssamtal. Det kanske redan är så att ditt arbete är av handläggarkaraktär men din gamla titel fått hänga kvar? En rimlig lön för handläggare i din ålder är cirka 32 000–35 000 kronor.

Mer på civilekonomen.se