Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sören Lundgren är ombudsman och lönestatistikansvarig på Civilekonomerna. Han besvarar i varje utgåva av Civilekonomen en vanlig lönefråga. Fram till och med 2015 besvarades lönefrågorna av ombudsman Jan Lidström som nu gått i pension. Tänk på att lönefrågor är färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades. Foto: Oscar Wettersten.

Löneexpert Sören Lundgren.

Vilken lön ska en inköpare ha?

Jag söker en tjänst som inköpare i Göteborgsområdet. Jag har jobbat sedan jag tog examen 2007 – först på bank – sedan inom industrin med logistikfrågor. Nu söker jag alltså ett jobb som inköpare. Vilken lön ska jag begära? Löneexpert Sören Lundgren svarar på hur löneläget ser ut.

I lönestatistiken finns Inköpare/Upphandlare som titel där 166 medlemmar återfinns inom privat sektor. Dessa är ganska jämt fördelade mellan de som kallar sig handläggare respektive specialister.

Läs också: Nu är inköparen en mjukis

Medianlönen 2017 för dem som har runt tio års yrkesverksamhet är cirka 45 000 kronor. Undre kvartil är 40 000 och övre kvartil hamnar på 52 000 kronor. Detta är löner för hela Sverige men Göteborg stämmer väl med dessa siffror. I Lönesök (på Civilekonomernas hemsida) kan du även se det samlade resultatet från alla Saco-förbunds enkäter – just nu från 2017.

Där finns drygt 600 löner för handläggare/specialister inom inköp, privat sektor. Där är lönenivåerna ungefär desamma som för enbart civilekonomer, medianen 46 600. Ett rimligt löneanspråk ligger ditt fall på mellan 45 000 och 50 000 kronor.

Läs också: Det här är en rimlig lönenivå för en inköpschef

Mer på civilekonomen.se