Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sören Lundgren är ombudsman och lönestatistikansvarig på Civilekonomerna. Han besvarar i varje utgåva av Civilekonomen en vanlig lönefråga. Fram till och med 2015 besvarades lönefrågorna av ombudsman Jan Lidström som nu gått i pension. Tänk på att lönefrågor är färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades. Foto: Oscar Wettersten.

Löneexpert Sören Lundgren.

Vilken bransch är lönsammast?

Du funderar på framtiden. Men med alla möjligheter som finns är också frågan om lön väsentligt. Finns det skäl att välja bransch efter vilken lön man kan vänta sig? Är det stor skillnad mellan branscherna? Är det IT som betalar bäst? Löneexpert Sören Lundgren guidar i lönedjungeln.

Tittar man på branscherna rakt av är det ganska stora skillnader. Bäst ligger Telekom och försäkringsbolagen med 58–59 000 i medianlön. Dessa ligger ganska långt före IT-branschen och bankområdet på cirka 51 000. Industriföretagen ligger där emellan på 53 000. Inom Tjänsteföretagen, som är en av de största branscherna för civilekonomer, är medianlönen 48 000. Längst ner på denna lista hittar vi Bemannings- och Revisionsföretag med mellan 34 000 och 35 000.

Läs också: Auktoriserade inom revision tjänar mer

Det är inte så svårt att förstå den låga nivån inom revision, vi återfinner där en mycket högre andel på assistentnivå än i någon annan bransch. Nivån på arbetet är naturligtvis en mycket viktigare faktor för lönen än vad branschen är. Telecom har högst betalda handläggare, medianen är 48 000. Dock kan noteras att dessa handläggare har högre genomsnittsålder än på privat sektor totalt, 47 000 jämfört med 39 000. 

Även bland mellancheferna har Telecom högst löner, dock tillsammans med bank- respektive försäkringsområdet: 88 000 kronor. 

Uppgifterna är från den färska lönestatistiken och är mätta i oktober 2017. 

Läs också: Civilekonomer tjänar mer än den genomsnittliga svenska chefen

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se