Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sören Lundgren är ombudsman och lönestatistikansvarig på Civilekonomerna. Han besvarar i varje utgåva av Civilekonomen en vanlig lönefråga. Fram till och med 2015 besvarades lönefrågorna av ombudsman Jan Lidström som nu gått i pension. Tänk på att lönefrågor är färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades. Foto: Oscar Wettersten.

Ung mörkhårig man i rödgrönvitrutig skjorta anställd med kollektivavtal

Varför är kollektivavtal bra att ha?

Varför ska du välja en arbetsplats som har kollektivavtal? Den arbetsgivare du vill börja jobba hos har, enligt dennes utsago, "avtal som är lika bra eller bättre än kollektivavtalen". Löneexpert Sören Lundgren förklarar varför du ska välja en arbetsplats som som har kollektivavtal.
Gråhårig slätrakad man med rektangulära glasögon expert på kollektivavtal
Sören Lundgren.

Svar: Som bekant rekommenderar vi att du kräver minst 30 000 i månadslön i ditt första jobb som civilekonom.

Det är också mycket bra om företaget har kollektivavtal. Då får du nämligen, förutom lön, även tjänstepension och försäkringar: Du får då en tjänstepension som dessutom omfattas av mycket låga avgifter (mer till pensionen). Du omfattas även av sjukförsäkring, arbetsskadeförsäkring (TFA) och tjänstegrupplivförsäkring (TGL).
Lönerevision: Kollektivavtalet ger dig rätt att omfattas av en årlig lönerevision, där dina prestationer ska avgöra vilken löneökning du ska få. Det finns ingen lag som ger dig rätt till årlig lönehöjning.

Läs mer: Rekommenderad löneökning per år

Grundtrygghet för anställningsvillkoren: Kollektivavtalet ger en stabil grund avseende villkoren för dig som anställd, t. ex. sjuklön och föräldralön.
Lokalt inflytande: En lokal akademikerförening har rätt att förhandla direkt med arbetsgivaren, vilket ger dig och andra medlemmar direkt inflytande och öppnar för möjligheten att teckna lokala kollektivavtal (t.ex. flextid och friskvårdspengar).
Trygghet vid omorganisationer och arbetsbristuppsägningar: Du blir företrädd av ditt fackförbund eller din lokala Akademikerförening vid förhandlingar som gäller förändringar som sker på din arbetsplats. Vid uppsägningar p.g.a. arbetsbrist får du stöd och hjälp i omställningsprocessen. Detta kan gälla både hjälp av rådgivare att komma vidare i karriären, och ekonomisk hjälp under tiden du söker nytt arbete.

Läs även: Jobbförmåner 2.0

Om du är på ett företag som inte omfattas av kollektivavtal måste du själv förhandla med din arbetsgivare om motsvarande anställningsvillkor och du måste då se till att du får in dessa villkor i ditt enskilda anställningsavtal.

Läs också: Undvik att gå i lönefällan


ekonom civilekonom civilekonomerna logotypBli medlem

Är du nyfiken på vilka arbetsvillkor du kan förhandla om? Som medlem har du tillgång till information om förmåner utöver anställningsvillkoren, så kallade enskilda överenskommelser. 

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se