Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sören Lundgren är ombudsman och lönestatistikansvarig på Civilekonomerna. Han besvarar i varje utgåva av Civilekonomen en vanlig lönefråga. Fram till och med 2015 besvarades lönefrågorna av ombudsman Jan Lidström som nu gått i pension. Tänk på att lönefrågor är färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades. Foto: Oscar Wettersten.

Vad tjänar en revisor?

Jag tog examen 2015 och arbetar i dag på ett privat företag som redovisningsekonom. Märker att jag inte trivs riktigt och undrar om jag borde ha satsat på revisionsbranschen, som jag tänkte först. Vad kan jag förvänta mig för ingångslön som nästan nyexad och vilka befattningar och lönenivåer är tänkbara nu och på längre sikt?

”De vanligaste titlarna, bland civilekonomer, på revisionsföretagen är auktoriserad revisor, revisorsassistent, auktoriserad redovisningskonsult och  redovisningsekonom. I de yrken som inte kräver auktorisation (redovisningsekonom och revisionsassistent) torde ingångslönerna för 2016 ligga med tyngdpunkt på 25 000–28 000. 10 år efter examen är auktoriserad redovisningskonsult, med cirka 35 000 i medellön, och auktoriserad revisor, med cirka 50 000, de vanligaste befattningarna. Vanligtvis har man övertidsersättning och du får kanske räkna med ojämn arbetstidsförläggning under året. Det finns inget särskilt skäl att begära mindre än vår rekommenderade ingångslön 27 000.” 

Mer på civilekonomen.se