Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sören Lundgren är ombudsman och lönestatistikansvarig på Civilekonomerna. Han besvarar i varje utgåva av Civilekonomen en vanlig lönefråga. Fram till och med 2015 besvarades lönefrågorna av ombudsman Jan Lidström som nu gått i pension. Tänk på att lönefrågor är färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades. Foto: Oscar Wettersten.

Vad är rätt lön för ekonom i kommun?

Jag tog ekonomie kandidatexamen våren 2009. Fick först jobb som ekonomiadministratör på en annan ort och jobbade där i ett halvår innan jag fick nytt jobb som ekonomiassistent. Efter 18 månander avancerade jag till ekonom inom samma verksamhet och har nu arbetat där ett år. Arbetsgivaren är en kommun och jag har i nuläget 24 500 kronor och inga andra löneförmåner. Själv är jag missnöjd med min lön och tycker den är låg. Vilken är en marknadsmässig lön?

I LöneSök på hemsidan framgår från vår löneenkät att en normal lön för en kommunal ekonom med examen 2009 var cirka 27 000 i fjol. Oavsett titel hade bara en fjärdedel lön under 26 000. Antalet kommunala löner från enkäten är lite begränsat så jag tittar även på av kommunförbundet (SKL) köpt lönestatistik som också finns i LöneSök. Lön för ”handläggare ekonomi” födda i början av 80-talet i södra och mellersta Sverige i kommuner under 50 000 invånare ligger på median 26 700 och var fjärde tjänar under/över 25 000 respektive 28 675. Så din lön är i lägsta laget för en kommunal ekonom. ”Marknaden” för dig är ju alla ekonomjobb, även i privat sektor, varför en marknadmässig lön för dig i år bedömer jag vara cirka 28 000 med undre kvartil 26 000 och övre kvartil 30 000 kronor.

Mer på civilekonomen.se