Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sören Lundgren är ombudsman och lönestatistikansvarig på Civilekonomerna. Han besvarar i varje utgåva av Civilekonomen en vanlig lönefråga. Fram till och med 2015 besvarades lönefrågorna av ombudsman Jan Lidström som nu gått i pension. Tänk på att lönefrågor är färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades. Foto: Oscar Wettersten.

Löneexperten Sören Lundgren svarar på en lönefråga.

Vad är en rimlig lön för en logistikchef?

Efter att i några år ha arbetat med logistik har jag nu erbjudits en anställning som logistikchef på ett annat tillverkande företag. I den nya befattningen får jag personalansvar för sex personer. Jag kommer även att ingå i företagets ledningsgrupp. Vilken lön är rimlig? Jag tog examen 1996.

I förbundets lönestatistik finns 24 logistikchefer. Det tycks vara en titel på tillbakagång. Det var cirka 50 procent fler för bara 3-4 år sedan.

Logistikchefer tjänar normalt mellan 50 000 och 70 000 kronor, undre och övre kvartil. Om jag sorterar efter företagets omsättning blir månadslönen 69 000 kronor i företag som omsätter över miljarden och 55 000 i mindre bolag (men över 200 miljoner i omsättning).

Sedan kan man belysa lönen ur annan vinkel – ”högre chef” i bolag (inte högsta – det är vd) och med personalansvar. Då är lönerna högre. Troligen är det inte normalt för logistikchefen att ingå i företagets ledningsgrupp. Median är 70 000 kronor för högre chef, 64 000 för mellanchef och 49 000 för enhets-/gruppchef.

Så för ditt nya jobb tycks cirka 70 000 vara rimligt att begära, kanske några tusenlappar till om omsättningen är över miljarden. En stor del av lönerna för logistikchefer är naturaförmån respektive rörliga tillägg.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se