Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sören Lundgren är ombudsman och lönestatistikansvarig på Civilekonomerna. Han besvarar i varje utgåva av Civilekonomen en vanlig lönefråga. Fram till och med 2015 besvarades lönefrågorna av ombudsman Jan Lidström som nu gått i pension. Tänk på att lönefrågor är färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades. Foto: Oscar Wettersten.

Medelålders glasögonprydde man i ljus kavaj och tablet funderar på vad som är en rimlig lön för en IT-chef

Vad är en rimlig lön för en IT-chef i Stockholm?

Jag söker nu jobb som IT-chef i ett stort tjänsteföretag i Stockholmsområdet. I SACO  Underlaget i SACO Lönesök är dock för litet, det finns bara få personer och jag kan inte att titta på löneläget med hänsyn till till exempel region. Företaget har ca 600 anställda och jag ska sitta i ledningsgruppen. Har i dagsläget 66 000 i lön och tog examen 1999. Vilken lön är rimlig?
Gråhårig slätrakad man med rektangulära glasögon expert på kollektivavtal
Sören Lundgren.

Det är, precis som du säger, ganska få personer att jämföra sig med inom förbundet. SACO Lönesök ger ju möjlighet att bredda jämförelsen och få med övriga akademiker också.

Läs mer: Dags att besvara Civilekonomernas löneenkät

Då har vi inte samma titlar att jämföra med, vi kan inte se just titeln ”IT-chef” men istället se på chefer inom IT, privat sektor och med säte i Stockholmsområdet. Vi kan då se att medianlön (2018) för denna grupp ligger på 67 000 med undre kvartil 59 000 och övre kvartil 80 000. Med tanke på företagets storlek så ska du nog i ett lönesamtal våga föreslå ca 80 000.

Läs även: Här är branscherna som betalar bäst

Tittar vi i Civilekonomernas egen statistik för mellan- och högre chefer (alltså oavsett arbetsområde; IT, ekonomi etc.)  i Stockholm så ligger medianlönen på 83 400.

Läs också: Lär dig löneförhandla som en mästare


Annons:

Bli medlem

Civilekonomerna avser att gå samman med Jusek och bilda ett nytt och modernt fackförbund. Här kan du läsa mer om det planerade samgåendet.

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se