Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sören Lundgren är ombudsman och lönestatistikansvarig på Civilekonomerna. Han besvarar i varje utgåva av Civilekonomen en vanlig lönefråga. Fram till och med 2015 besvarades lönefrågorna av ombudsman Jan Lidström som nu gått i pension. Tänk på att lönefrågor är färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades. Foto: Oscar Wettersten.

Leende mörkhårig kvinna med axellångt hår i rosa skjorta som lutar sig mot en vägg med mobiltelefonen i ena handen

Sökt jobb som it-chef? Jämför liknande titlar

Du söker jobb som it-chef i ett stort tjänsteföretag i Stockholmsområdet. När du själv letar i Saco Lönesök på förbundets hemsida är underlaget för liknande tjänster för litet för att du ska få svar på löneläge. Företaget du söker jobb på har cirka 600 anställda och du ska sitta i ledningsgruppen. Har i dagsläget 66 000 i lön och tog examen 1999. Vilken lön är rimlig?
Vithårig slätrakad mogen man med glasögon utan ramar
Sören Lundgren.

Det är, precis som du säger, ganska få personer att jämföra sig med inom förbundet. Saco Lönesök ger ju möjlighet att bredda jämförelsen och få med övriga akademiker också. Då har vi inte samma titlar att jämföra med, vi kan inte se just titeln ”it-chef” men istället se på chefer inom it, privat sektor och med säte i Stockholmsområdet. 

Läs mer: Här är branscherna som betalar bäst

Vi kan då se att medianlön (2018) för denna grupp ligger på 67 000 med undre kvartil 59 000 och övre kvartil 80 000. Med tanke på företagets storlek så ska du nog i ett lönesamtal våga föreslå cirka 80 000.

Tittar vi i Civilekonomernas egen statistik för mellan- och högre chefer (alltså oavsett arbetsområde; it, ekonomi etc.) i Stockholm så ligger medianlönen på 83 400 kronor. 

Läs även: 7 jobbförmåner du kan förhandla om


Bli medlem

Söker du nytt jobb?  Du som medlem har tillgång till allt från cv-hjälp till karriärrådgivning.

 

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se