Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sören Lundgren är ombudsman och lönestatistikansvarig på Civilekonomerna. Han besvarar i varje utgåva av Civilekonomen en vanlig lönefråga. Fram till och med 2015 besvarades lönefrågorna av ombudsman Jan Lidström som nu gått i pension. Tänk på att lönefrågor är färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades. Foto: Oscar Wettersten.

Civilekonomernas löneexpert Sören Lundgren .

Så mycket tjänar personalchefen

Jag arbetar som personalchef i ett stort industriföretag i södra Sverige. Företaget har cirka 600 anställda och jag sitter i ledningsgruppen. Har i dagsläget 68 000 i månadslön och tog examen 1996. Vilken lön är rimlig? 

När det är få personer i en kategori att jämföra sig med så ger inte det möjlighet att titta på löneläget med hänsyn till exempelvis företagets storlek. I det här fallet är det ganska få personer att jämföra sig med inom förbundet. Saco Lönesök ger möjlighet att bredda jämförelsen och få med även övriga akademiker. Men då har vi inte samma titlar att jämföra med.

Läs också: Kvinnor begär 8 000 kronor mindre i lön än män

Vi kan inte hitta just titeln ”personalchef” i Saco lönesök, men i stället kan vi jämföra med chefer i ledningsgrupp inom ”administration, ekonomi m.m.” med 200–999 anställda och med säte i södra Sverige. Vi kan då se att medianlön (2016) för denna grupp ligger på 88 000 kronor i månaden med undre kvartil 75 000 och övre kvartil 110 000 kronor. Det torde framför allt vara företagets storlek som ger de högre lönerna.
Inom denna grupp sticker nog CFO:s ut med högre löner än personalchefer och ekonomichefer, så i ett lönesamtal kan cirka 80 000 kan vara ett mål att sikta mot.

Läs också: Mätbara mål är bra vid lönesamtalet

Mer från:

Mer på civilekonomen.se