Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sören Lundgren är ombudsman och lönestatistikansvarig på Civilekonomerna. Han besvarar i varje utgåva av Civilekonomen en vanlig lönefråga. Fram till och med 2015 besvarades lönefrågorna av ombudsman Jan Lidström som nu gått i pension. Tänk på att lönefrågor är färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades. Foto: Oscar Wettersten.

Så hög är en anständig lön

Jag är civilekonom med examen 2008 och har sedan dess jobbat som ekonom, controller och med redovisning. Min arbetsgivare är verksam inom industri­sektorn i västsverige och vi har cirka 300 anställda. På ekonomi­avdelningen är vi tre personer. Jag har arbetat här sedan 2011 då jag började som controller. Efter min mamma­ledighet ”gjordes tjänsten om” och jag förlorade min plats i lednings­­­gruppen samt en del ansvar, bland annat för ekonomisk planering. Tjänsten är nu mer inriktad mot externredovisning. Vad är en rimlig lön för denna tjänst?

Omorganisationer i samband med föräldraledighet upplevs ibland som ett sätt för arbetsgivaren att minska trycket på småbarnsföräldrar – om man ser det positivt. Det kan också upplevas som en påtvingad degradering – ofta kan arbetsgivaren genomdriva detta trots invändningar. Ditt brev avslöjar inte hur du uppfattat situationen.

Läs också: Har jag haft dålig löneutveckling?

I september 2015 var medianlönen för privatanställda i olika urval:

  • 39 000 för de som arbetar inom ekonomifunktion, budget, redovisning.
  • 40 000 för civilekonomer inom industrin.
  • 44 300 för titeln redovisningsansvarig.
  • 39 000 för civilekonom verksam i Västra Götaland.

En normal lön för din befattning och din erfarenhet är nu cirka 42 000 kronor i månaden. En nedre gräns kan väl vara runt 36 000 där vi hittar den undre kvartilen sammanvägd för de presenterade statistiklönerna, en lön som 75 procent av de lika erfarna har som minst. Jag har också tagit viss hänsyn till att statistiken avser 2015 och vi nu befinner oss i 2017. Lön över 36 000  är anständig – alla kan som bekant inte ligga över median.

Läs också: Låg ingångslön för bankjobb

Mer på civilekonomen.se