Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sören Lundgren är ombudsman och lönestatistikansvarig på Civilekonomerna. Han besvarar i varje utgåva av Civilekonomen en vanlig lönefråga. Fram till och med 2015 besvarades lönefrågorna av ombudsman Jan Lidström som nu gått i pension. Tänk på att lönefrågor är färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades. Foto: Oscar Wettersten.

Rimlig lönenivå för inköpschefer

Jag jobbar med inköp i ett stort industriföretag norr om Stockholm. Jag har nu blivit erbjuden en tjänst som inköpschef. Jobbet innebär personalansvar. Jag tog examen år 2009 och har i dag en lön på 42 000 kronor. På grund av omstrukturering ”slipper” jag bli chef över min gamla kollegor, vilket är ett skäl till att jag lockas av erbjudandet. Vilken lön är rimlig?

Det är relativt få i gruppen inköpschefer med motsvarande din ganska korta erfarenhet, enligt löneenkäten för 2016. Eftersom de är ganska få till antalet blir kurvan lite ojämn, varför jag väljer att titta på en så kallad statistiskt utjämnad kurva.

Läs också: Nu är inköparen en mjukis

För de som ligger åtta år efter examen ligger tyngdpunkten på cirka 57 000 kronor i månaden. Det kanske kan vara ett mål för dig i lönediskussionen, även om jag tror det är svårt att få en så stor höjning internt.

För inköpare/upphandlare med motsvarande examensår ligger tyngdpunkten på 40 500 kronor, alltså strax under din nuvarande nivå. Omsättningen kan också spela roll. Inköpschefer där omsättningen överstiger en miljard tjänar i genomsnitt 8 000 kronor mer än andra inköpschefer. De har kommit längre i karriären och har ibland de högsta befattningarna medan de yngre har personalansvar på genomsnittligt lägre nivå.

Titeln ”inköpschef” är lite på nedgång i vår statistik, men det finns fortfarande cirka 100 personer inkluderade i statistiken.

Läs också: Vad betyder en befordran för min lön?

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se