Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sören Lundgren är ombudsman och lönestatistikansvarig på Civilekonomerna. Han besvarar i varje utgåva av Civilekonomen en vanlig lönefråga. Fram till och med 2015 besvarades lönefrågorna av ombudsman Jan Lidström som nu gått i pension. Tänk på att lönefrågor är färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades. Foto: Oscar Wettersten.

Löneexpert Sören Lundgren.

Rimlig lön för en ekonomichef på en statlig myndighet?

Jag söker jobb på en statlig myndighet som ekonomi-/ administrativ chef. Osäker på om jobbet ligger på 50 000 kr/mån eller 60 000 kr/mån och behöver hjälp. Tjänsten innebär personalansvar. Jag är 50 år. Vilken lön är rimlig?

Du kan alltid vända till myndigheten direkt för att få veta nuvarande lön i den positionen, eller motsvarande. Du kan också ta kontakt med SACO-representant på arbetsplatsen för att få information om lön och andra förhållanden.

I löneenkäten har vi drygt 40 chefer inom områdena med personalansvar. Deras kvartiler var i fjol 52 000 respektive 70 000 kronor med medianlön 65 000. Dessa löner avser 2017.

Läs mer: Lär dig löneförhandla

Genom Saco har vi tillgång till statliga löner som visar att motsvarande, statligt anställda, erfarna chefer (över 45 år) normalt tjänar (median) 60 000 kronor med övre kvartil på runt 70 000.  Lönestatistik från arbetsgivaren (Arbetsgivarverket) pekar på median för chefer inom allmän förvaltning, försvar, samhällsskydd och rättskipning på 61 000.

Läs också: Pensionen en stor del av lönen

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se