Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sören Lundgren är ombudsman och lönestatistikansvarig på Civilekonomerna. Han besvarar i varje utgåva av Civilekonomen en vanlig lönefråga. Fram till och med 2015 besvarades lönefrågorna av ombudsman Jan Lidström som nu gått i pension. Tänk på att lönefrågor är färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades. Foto: Oscar Wettersten.

Löneexpert Sören Lundgren.

Pensionen är en stor del av din lön

Min chef undrar vilket lönekrav jag har inför kommande löneöversyn. Jag arbetar i ett mindre konsultföretag som kundansvarig med projektledning och rådgivning till kunder. Jag har 45 000 i fast månadslön och 2 procent på min försäljning vilket i fjol gav 10 000 per månad – i år blir det mer. Vi har inget kollektivavtal och får inget till pension. Tog examen 2004. Vilken lön ska jag begära?

Lönestatistiken visar att en civilekonom inom privat sektor hade median 48 687  kronor i månaden för ditt examensår 2017. Du har 55 000 vilket innebär att du ligger närmre övre kvartilen än medianen. Fast du får inget till pension. De allra flesta i vår statistik får det via kollektivavtal, andra via alternativa lösningar.

Läs också: Bankanställda vill gå i pension tidigt

Om du hade haft ett kollektivavtal så hade ITP-pensionen kostat din arbetsgivare 12-18 procent extra. Det vill säga om ITP hade beräknats på bara lönen 45 000 så hade det tillkommit knappt 4 000 till ITP och om provisionen skulle vara pensionsgrundande (vilket den torde vara) så hade det kunnat kosta 7 000 till ITP. Baklängesräkning devalverar då din lön lite – det vill säga dina 55 000 motsvarar kanske 50 000 + 5 000 till din pension.

Läs också: Privatanställda saknar lönesamtal

Din lön är trots det bra. Normal löneutveckling kan i år bli 3 procent för en med din erfarenhet och lön. Räknat på fasta lönen är kanske 1 500 en rimlig höjning.

Hur fungerar provisionen? Säljer du mer i fasta priser eller är det prishöjningar som ökar din rörliga lön? Hur ”säker” är den rörliga lönen? Vad får du ut under ett dåligt år? Det är alltid en risk att ha så pass stor del rörligt.

 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se