Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sören Lundgren är ombudsman och lönestatistikansvarig på Civilekonomerna. Han besvarar i varje utgåva av Civilekonomen en vanlig lönefråga. Fram till och med 2015 besvarades lönefrågorna av ombudsman Jan Lidström som nu gått i pension. Tänk på att lönefrågor är färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades. Foto: Oscar Wettersten.

illustration person kapar karriären tar ett steg tillbaka

Överkvalificerad – du kan ändå hitta möjligheter

Jag söker en tjänst som innebär arbete med löpande kundfakturering och inbetalningar samt kundtjänst med många personkontakter, främst via telefon och e-post. I annonsen framgår att de söker ”minst gymnasieekonom”. Goda kunskaper i officepaketet är ett krav liksom kunskaper i redovisningssystem. Vad är ett rimligt löneanspråk? Jag tog examen 2014.
Porträtt gråhårig man glasögon utan skägg ler rutig skjorta slipover
Sören Lundgren.

Du är troligen överkvalificerad för denna tjänst. Tjänsten kan vara en bra introduktion i grundläggande ekonomiarbete men för de flesta arbetsuppgifterna är en civilekonomutbildning inte nödvändig.

Läs även: Utveckla din tjänst på dina villkor

Men då arbetsgivaren verkar ha många anställda i denna roll kanske det ändå kan finnas möjligheter till utveckling för den som har mer teoretiska kunskaper. Lön 2018 för assistent inom ekonomifunktion med din erfarenhet var median 29 500 kronor, undre och övre kvartiler ligger mellan 27 500 kronor och 31 500 kronor per månad.

Läs om: Ekonomen som valde staten och numera får ihop sitt livspussel

Om tjänsten skulle anses vara på handläggarnivå – det vill säga mer kvalificerad – så är motsvarande värden cirka 34 600 kronor med kvartiler 32 000 och 37 000. Alla dessa data bygger på relativt små examensårsgrupper, framför allt assistenterna, så siffrorna är bedömda – inte exakt avlästa i tabellen.

Assistenter inom revision ligger för övrigt ca 5 000 högre än andra. Det torde bero på att det är en planerad karriärgång där det normalt krävs civilekonomexamen.

Läs också: En karriärplan hjälper och leder dig rätt på vägen

 

Annons:


ekonom civilekonom civilekonomerna logotypBli medlem

Är du nyfiken på vilka arbetsvillkor du kan förhandla om? Som medlem har du tillgång till information om förmåner utöver anställningsvillkoren, så kallade enskilda överenskommelser. 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se