Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sören Lundgren är ombudsman och lönestatistikansvarig på Civilekonomerna. Han besvarar i varje utgåva av Civilekonomen en vanlig lönefråga. Fram till och med 2015 besvarades lönefrågorna av ombudsman Jan Lidström som nu gått i pension. Tänk på att lönefrågor är färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades. Foto: Oscar Wettersten.

Löneexpert Sören Lundgren.

Mycket resande bör ge högre lön

Jag har ett nytt jobb på gång som internationell produktchef (direkt under marknadsdirektör) med ansvar för marknader i Asien, Nordamerika och Europa. Cirka 30 procent av arbetstiden kommer att bestå av resor och arbete utomlands. Tog min examen i Uppsala år 2000. Företaget har kollektivavtal. Vilken lön ska jag begära?

Du bör ha en hög lön som produktchef, främst för resebelastningen men också på grund av att tjänsten är ”internationell” och dess kompetenskrav (språk och kultur). Du får säkert ingen restidsersättning då kollektivavtalen inte har giltighet vid utlandsresor utan i stället ska ge medarbetare med mycket resande kompensation för restiden i lön.

Läs också: Stress slår ut nöjdheten med löneökningar

I lönestatistiken finns knappt 200 produktchefer och de som tog examen år 2000 hade 2016 en medianlön på 58 000 kronor i månaden, övre kvartil 64 000.

Du bör sikta på en månadslön över 60 000 kronor. Marknadschefer med motsvarande erfarenhet har median 64 000 och undre kvartil 53 000 kronor. Jag har då utgått från en hög produktchefslön eller lite låg marknadschefslön.

Dessa löner baseras på statistik från 2016 och nu har vi 2018 vilket också bör beaktas. Det är också så att produktchefer i Stockholm ligger drygt 5 000 kronor högre än i övriga landet.

Läs också: Så lyckas du med din förhandling

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se