Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sören Lundgren är ombudsman och lönestatistikansvarig på Civilekonomerna. Han besvarar i varje utgåva av Civilekonomen en vanlig lönefråga. Fram till och med 2015 besvarades lönefrågorna av ombudsman Jan Lidström som nu gått i pension. Tänk på att lönefrågor är färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades. Foto: Oscar Wettersten.

Lönerna inom it-branschen är ganska höga

Jag har kanske nytt jobb på gång. Det rör sig om ett arbete som affärsutvecklare på ett IT-bolag. Företaget ligger strax utanför Stockholm och har en omsättning på ca en miljard. Idag är jag marknadsansvarig på ett litet företag (40 anställda och 46 miljoner i omsättning) som arbetar med mjukvara och har 52 000 i månadslön. Mitt examensår är 2002. Vad kan jag förvänta mig i den nya tjänsten?

Lönestatistiken för 2018 pekar på en tyngdpunkt runt 57 000 (innefattar då ev förmåner och rörlig lön) Här tycks omsättning inte spela så stor roll (undantaget företag under 10 miljoner  i omsättning som har median på ca 47 000) medan det däremot finns vissa branschskillnader.

Här är din nya ingångslön – it-akademiker i topp

It-bolag (liksom försäkringsbolag) har en median på strax över 60 000. Noteras kan att övre kvartil bland IT-bolagen är över 80 000. Framför allt är det de som identifierar sig som specialister, projektledare eller chefer som drar upp lönenivån i gruppen affärsutvecklare. De flesta handläggare har däremot lön under 50 000. Jag förutsätter att företaget har kollektivavtal och därmed bra nivå på pensioner m.m. annars bör du kompensera dig för detta i löneförhandlingen.

Därför är kollektivavtal bra att ha

 

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se