Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sören Lundgren är ombudsman och lönestatistikansvarig på Civilekonomerna. Han besvarar i varje utgåva av Civilekonomen en vanlig lönefråga. Fram till och med 2015 besvarades lönefrågorna av ombudsman Jan Lidström som nu gått i pension. Tänk på att lönefrågor är färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades. Foto: Oscar Wettersten.

Lön för redovisningsassistent

Jag tog min kandidat­examen våren 2008 och fick jobb som redovisningsassistent på en redovisningsbyrå i en mindre stad. Jag är 39 år och är ny inom arbetsområdet. Mina arbetsuppgifter är löpande redovisning, momsdeklarationer och bokslut m m. Under det här första året har jag fått jobba mycket på egen hand och har en del "egna" kunder som jag sköter själv, men har mina två chefer att fråga vid behov. Jag fick 20 000 kronor i ingångslön och är nu uppe i 21 000. Snart är det dags för lönesamtal, ­vilken lönenivå borde jag ha? 

Det låter mer som en redovisningsekonom än assistent. Kombinationen nyutexaminerad och arbetslivserfaren brukar jag ta låg lön för ålder och hög lön för examensår. 26 000 kronor var undre kvartil för redovisningsekonomer i din ålder medan övre kvartil för två års erfarenhet var 27 000. Så där någonstans tycker jag din lön borde ligga. Fast som assistent inom ekonomifunktion och redovisning tjänar man normalt efter två år 24 400 med undre kvartil 22 100.