Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sören Lundgren är ombudsman och lönestatistikansvarig på Civilekonomerna. Han besvarar i varje utgåva av Civilekonomen en vanlig lönefråga. Fram till och med 2015 besvarades lönefrågorna av ombudsman Jan Lidström som nu gått i pension. Tänk på att lönefrågor är färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades. Foto: Oscar Wettersten.

Förstoringsglas mot grå bakgrund för att jämföra lön för it-chef

Jämför liknande titlar

Jag söker jobb som it-chef i ett stort tjänsteföretag i Stockholmsområdet. När jag själv letar i Saco Lönesök på er hemsida är underlaget för liknande tjänster för litet för att jag ska få svar på löneläge. Företaget jag söker jobb på har cirka 600 anställda och jag ska sitta i ledningsgruppen. Har i dagsläget 66 000 i lön och tog examen 1999. Vilken lön är rimlig?
Gråhårig slätrakad man med rektangulära glasögon expert på kollektivavtal
Sören Lundgren.

Det är, precis som du säger, ganska få personer att jämföra sig med inom förbundet. Saco Lönesök ger ju möjlighet att bredda jämförelsen och få med övriga akademiker också. Då har vi inte samma titlar att jämföra med, vi kan inte se just titeln ”it-chef” men istället se på chefer inom it, privat sektor och med säte i Stockholmsområdet. 

Branscherna som betalar bäst

Vi kan då se att medianlön (2018) för denna grupp ligger på 67 000 med undre kvartil 59 000 och övre kvartil 80 000. Med tanke på företagets storlek så ska du nog i ett lönesamtal våga föreslå cirka 80 000.

Undvik gå i lönefällan

Tittar vi i Civilekonomernas egen statistik för mellan- och högre chefer (alltså oavsett arbetsområde; it, ekonomi etc.) i Stockholm så ligger medianlönen på 83 400 kronor. 

Sju löneförmåner du kan förhandla om


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se