Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sören Lundgren är ombudsman och lönestatistikansvarig på Civilekonomerna. Han besvarar i varje utgåva av Civilekonomen en vanlig lönefråga. Fram till och med 2015 besvarades lönefrågorna av ombudsman Jan Lidström som nu gått i pension. Tänk på att lönefrågor är färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades. Foto: Oscar Wettersten.

Hur mycket tjänar en redovisningschef?

Är aktuell för en tjänst som redovisningschef för ett bolag med cirka 40 miljoner kronor i omsättning. Personalansvar för en person. Ingår i ledningsgruppen, föredragande för styrelsen. Bolaget går med vinst och expanderar. Vilken lön kan jag förvänta mig om jag får jobbet?

Vår lönestatistik visar 189 privatanställda redovisningschefer med 53 000 kronor som medianlön (2012). De yngsta – födda på sent 70-tal tjänar drygt 47 000 medan de mest erfarna ligger runt 57 000. Då jag ser att du är tidig 70-talist är lönen för din åldersgrupp median 53 500 och kvartiler 44 000 respektive 66 200 kronor. Spridningen återspeglar företagens storlek. Om hela gruppen privata redovisningschefer sorteras utifrån företagets omsättning så tjänade 2012 de i större företag (över en miljard i omsättning) 57 900, medan de i bolag under en miljard tjänade 49 350. Så skillnaden är ganska stor om du får jobbet i ett litet eller stort bolag. I ditt fall är en rimlig förväntad lön cirka
54 000 kronor. Intressant är att i gruppen redovisningschefer med omsättning under 50 miljoner är medellönen över 60 000 vilket tyder på att det finns några med oväntat hög lön i just den lilla gruppen (sex individer). Högre löner i riktigt små företag är bara ett bevis för att verkligheten ibland överraskar statistiken.

Mer på civilekonomen.se