Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sören Lundgren är ombudsman och lönestatistikansvarig på Civilekonomerna. Han besvarar i varje utgåva av Civilekonomen en vanlig lönefråga. Fram till och med 2015 besvarades lönefrågorna av ombudsman Jan Lidström som nu gått i pension. Tänk på att lönefrågor är färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades. Foto: Oscar Wettersten.

pengar på hög löneökning

Hur hög löneökning rekommenderas per år?

Vad är den rekommenderade lönen i år? Vad blev snittlöneökningen förra året? Och året dessförinnan? Jag jobbar i Stockholm som applikationskonsult. Jag är född 1979 och har haft dålig löneutveckling de senaste två åren, 0 kr ena året och 450 kr andra året. Nu vill jag hämta igen det! Löneexpert Sören Lundgren svarar på en medlemsfråga om lön.
gråhårig man medelålder porträtt glasögon
Löneexpert Sören Lundgren.

Den rekommenderade lönen för ekonomer skiljer sig åt mellan branscher, sektorer, titel, bostadsort, ålder och ytterligare flera andra parametrar som du behöver ta hänsyn till för att få en bra löneutveckling. Det finns ingen gemensam enhetlig löneprocent. De flesta av våra löneavtal är utan siffror. Den normerande rekommendationen, det så kallade ”märket”, ligger för året på cirka två procent. Löneutvecklingen är förutom löneavtalet och din prestation beroende av marknadslöneläget för tjänsten, din ålder och din erfarenhet.

Läs om: Den rekommenderade lönen för nyexade ekonomer

Nyexaminerade är i sammanhanget relativt sett lågavlönade. Men i kvalificerade roller får även nyexade redan första året normalt en ganska rejäl löneutveckling, ofta över tio procent. Exempelvis gick nyexade 2017 från genomsnittslönen 29 100 kronor till 32 600 kronor, vilket är en ökning på tolv procent. En privat anställd i 45-årsåldern får samma år kanske i snitt fem procent vilket ger en ökning från 48 000 kronor till 50 400 kronor.

Läs också: Söker du nytt jobb? Därför ska du prata lön snabbt

Variationen är också stor. Marknadslönen för din roll i Stockholm ligger strax under 60 000 kronor. Kommande revision bör för dig ge åtminstone fem procent om du gjort ett bra jobb. Annars kommer din reallön att ha sjunkit rejält under de senaste tre åren!

Läs också: Så undviker du att gå i lönefällan

 


ekonom civilekonom civilekonomerna logotypBli medlem

Vill du också veta mer om din och andras löner? Du som medlem har tillgång till vår lönestatistik, där kan du själv se löneskillnader för bransch, sektor, ålder, region, titel och andra parametrar som avgör just din utveckling.

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se