Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sören Lundgren är ombudsman och lönestatistikansvarig på Civilekonomerna. Han besvarar i varje utgåva av Civilekonomen en vanlig lönefråga. Fram till och med 2015 besvarades lönefrågorna av ombudsman Jan Lidström som nu gått i pension. Tänk på att lönefrågor är färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades. Foto: Oscar Wettersten.

Hallå där Jan Lidström, hur berörs civilekonomer av varselvågen?

Raden av varsel i höst är lång – Atlas Copco, Volvo Bussar, Logica, Tetrapak, Sony Mobile, Media Markt, Södra, NCC, Skanska och JM, bara för att nämna några. Och nu senast Ericsson som varslar nära en tiondel av sin personalstyrka i Sverige, över 1000 personer. Jan Lidström, ombudsman på fackförbundet Civilekonomerna svarar på fem snabba frågor.

Hur har vågen av varsel märkts hos förbundet?
– Det här har tveklöst varit ett år då ovanligt många medlemmar har blivit arbetslösa. Vi har sett den trenden ett tag nu, via statistiken som vi får via A-kassan, framförallt sedan efter sommaren. Vi ser inte själva varselvågen, men vi ser en tydlig nedgång – fler blir arbetslösa.

Vilka är de vanligaste frågorna som kommer till förbundet?
– Det finns en generell oro. Människor undrar vad som händer nu och ”vad gör jag nu”? Vissa med lång anställningstid tvekar att byta jobb när dem då blir sist in på nya jobbet. Min rekommendation i de lägena är att i ett nytt anställningsavtal skriva in en ömsesidig uppsägningstid om tre månader från första dagen. Sedan är en lång anställning ingen garanti för att inte bli uppsagd.

Hur ska man agera då om man blir varslad?
– Först och främst, ta kontakt med din lokala Akademikerförening så att de vet att du är medlem i Civilekonomerna. De förhandlar sedan med arbetsgivaren för din räkning, om varslet leder till en uppsägning.

Vilken hjälp kan man få av Civilekonomerna om man blir av med jobbet?
– På sikt när du får A-kassa träder din inkomstförsäkring i kraft och höjer upp nivån på ersättningen. Och när du får ett nytt jobb kan vi hjälpa till med nya anställningsavtal och löneanspråk. Under tiden då du söker jobb kan du få stor hjälp av TRR – Trygghetsrådet som finansieras av fackförbunden och arbetsgivarna gemensamt.

Hur förbereder sig förbundet för en eventuell anstormning av medlemmar som behöver hjälp?
– Vi är beredda på ett ännu högre tempo än vanligt, och till vår medlemsjour kan man ringa med sina frågor varje dag mellan klockan 8.30 och 16.30, med undantag för en timme kring lunch, för att få snabba råd.

Mer på civilekonomen.se