Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sören Lundgren är ombudsman och lönestatistikansvarig på Civilekonomerna. Han besvarar i varje utgåva av Civilekonomen en vanlig lönefråga. Fram till och med 2015 besvarades lönefrågorna av ombudsman Jan Lidström som nu gått i pension. Tänk på att lönefrågor är färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades. Foto: Oscar Wettersten.

Löneexpert Sören Lundgren.

Du har fog för att vara missnöjd med lönen

Jag ska snart ha lönesamtal med min chef och är lite osäker på om jag har marknadsmässig lön. Jag har idag en specialistroll på ett försäkringsbolag som återfinns i Stockholm. Är 54 år tog examen 1991 och tjänar 56 000 kronor, ingen övertidsersättning. Funderar över om inte det är lite i underkant. Har varit anställd här i 18 år och i denna befattning cirka tio år. Det har under senare år hänt väldigt lite vid lönerevision (1,5-2%).

Du verkar ha fog för att vara missnöjd med lönen. Din lön motsvarar snarare någon med vanliga handläggaruppgifter än en specialist. Kanske ska du ha en diskussion med din chef och säkerställa att ni är överens om nivån på ditt jobb.

Läs också: Lönen viktigast vid byte av jobb

Inom försäkringsbranschen är just specialist den vanligaste befattningsnivån bland civilekonomer, vanligare än till exempel handläggare. Medianlönen i Stockholmsområdet är för ditt examensår 76 850 kronor i månaden, undre kvartil ligger på 71 100 kronor och övre kvartil på 84 292 kronor. Lönerna är mätta 2017 och innehåller eventuella förmåner och rörliga tillägg.

Det är nog ganska normalt att övertidsersättning är inräknad i lönen och du bör få minst 30 semesterdagar.

Läs också: Försäkringsrådgivare – ett av de yrken som får det tuffare om fem år

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se