Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sören Lundgren är ombudsman och lönestatistikansvarig på Civilekonomerna. Han besvarar i varje utgåva av Civilekonomen en vanlig lönefråga. Fram till och med 2015 besvarades lönefrågorna av ombudsman Jan Lidström som nu gått i pension. Tänk på att lönefrågor är färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades. Foto: Oscar Wettersten.

Kvinna i svartbit blus framför bord med papper, penna och räknesticka funderar över sin lön

Du bör tjäna 42 000

Jag är civilekonom med examen 2012 och har jobbat som ekonom, controller och med redovisning. Sedan 2014 har jag jobbat som controller inom industrisektorn. Efter min föräldraledighet ”gjordes tjänsten om” och jag förlorade min plats i ledningsgruppen samt en del ansvar – bland annat för ekonomisk planering. Tjänsten är nu mer inriktad mot externredovisning. Vad är en rimlig lön för denna tjänst?
gråhårig man medelålder porträtt glasögon
Löneexpert Sören Lundgren.

Omorganisationer i samband med föräldraledighet upplevs ibland som ett sätt för arbetsgivaren att minska trycket på småbarnsföräldrar – om man ser det positivt. Det kan också upplevas som en påtvingad degradering – ofta kan arbetsgivaren genomdriva detta trots invändningar. Ditt brev avslöjar inte hur du uppfattat situationen.

Putta din lön i rätt riktning

I september 2019 var medianlönen för privatanställda med examensår 2012 i olika urval:

39 000 för de som arbetar inom ekonomifunktion, budget, redovisning.
45 000 för civilekonomer inom industrin.
43 000 för titeln redovisningsansvarig.
38 000 för civilekonom verksam i Norra Sverige.

ekonomernas ingångslöner har ökat

En normal lön för din befattning och din erfarenhet är nu cirka 42 000 kronor i månaden. En nedre gräns kan väl vara runt 39 000 där vi hittar den undre kvartilen sammanvägd för de presenterade statistiklönerna, en lön som 75 procent av de lika erfarna har som minst. Jag har också tagit viss hänsyn till att statistiken avser 2019 och vi nu befinner oss i 2020.

Konsten att bli sedd av din chef


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se