Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sören Lundgren är ombudsman och lönestatistikansvarig på Civilekonomerna. Han besvarar i varje utgåva av Civilekonomen en vanlig lönefråga. Fram till och med 2015 besvarades lönefrågorna av ombudsman Jan Lidström som nu gått i pension. Tänk på att lönefrågor är färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades. Foto: Oscar Wettersten.

Löneexpert Sören Lundgren.

Begär högre lön som anställd

Jag är färdigutbildad magisterekonom sedan september 2016 och har därefter arbetat som ekonomiassistent via bemanningsföretag, men söker nu efter ett nytt jobb. Jag ska på en anställningsintervju för en tjänst som ”junior redovisningsekonom”, och jag undrar om ni vet vad som är ett rimligt löneanspråk för en sådan tjänst? Löneexpert Sören Lundgren svarar.

Titeln Junior Redovisningsekonom återfinns inte i vår statistik men redovisningsekonom med två års erfarenhet tjänade år 2017 i median 28 400 kronor (vilket ju ligger under vår ingångslönerekommendation på 29 000 kronor). Var fjärde låg över 32 500 kronor respektive under 27 250 kronor. Med ordet ”junior” menas säkert ”yngre” – knappast att arbetsuppgifterna är juniora.

Läs också: Få arbetsgivare läser cv före intervjun

I bemanningsföretaget är din lön sannolikt lägre än vad du kan få genom en direkt anställning. En ”senior redovisningsekonom” – det vill säga en som arbetat tio till 20 år tjänade i fjol normalt 40 000 kronor, vilket är 12 000 kronor mer än de med två år i bagaget. Undre kvartilen för senior är 34 000 medan övre kvartil då är cirka 45 000. Geografiskt sett är lönerna lite högre i storstadsområden och lite lägre på mindre orter och i mindre företag. Statistiken är alltså för 2017 så om ni pratar lön ”i 2018 års löneläge” kan du lägga till 2-3 procent.

Läs också: Unga kvinnor minst intresserade av den egna ekonomin

Statistiken finns för övrigt att hämta i SACO Lönesök via vår hemsida där du, numera, enkelt loggar in med BankID.

Läs också: Redovisning hetast för unga

 

 

 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se