Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sören Lundgren är ombudsman och lönestatistikansvarig på Civilekonomerna. Han besvarar i varje utgåva av Civilekonomen en vanlig lönefråga. Fram till och med 2015 besvarades lönefrågorna av ombudsman Jan Lidström som nu gått i pension. Tänk på att lönefrågor är färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades. Foto: Oscar Wettersten.

Sören Lundgren. Foto: Annika Af Klercker

Auktorisering krävs för att få fart på lönen

Fråga: Jag tog examen 2014 och arbetar i dag på en större byrå som revisionsassistent. Min lön ligger fortfarande under 30 000 kronor. Vad kan jag förvänta mig för löneutveckling de närmaste åren i denna roll? Är det nödvändigt att jag tar klivet till granskningsledare eller något annat för att få fart på lönen?

Revisionsassistent är den klart vanligaste titeln bland våra medlemmar inom revisionsföretagen. Ingen annan bransch har så stor andel civilekonomer på assistentnivå. Andelen chefer är också lägre än i andra branscher.

Inom gruppen revisionsassistenter hittar vi huvudsakligen yngre medarbetare, och de som är under 40 år kan knappast förvänta sig löner på över 40 000 kronor i månaden. Medianlön för revisorsassistenter, oavsett ålder, är 28 500 kronor.

Läs också: Revisorsyrket har blivit tråkigare

I vår statistik hittar vi inga granskningsledare, påskrivande revisorer eller managers som ju annars är ganska vanliga titlar. De torde huvudsakligen återfinnas under titeln auktoriserad revisor. För dessa börjar månadslönerna på cirka 40 000 (för 30-åringar), och övre kvartil för de som är cirka 60 år ligger på 64 000 kronor.

Bland chefer (exklusive vd och andra i ledningsgrupp) sträcker sig lönen från 47 000 (undre kvartil) till 58 000 kronor (övre kvartil).

Så sammanfattningsvis: Ja, auktorisering och en möjlighet till nya arbetsuppgifter är nog nödvändigt för att få fart på lönen.

Läs också: Ny utbildningsväg in i revisorsjobbet

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se