Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Sören Lundgren är ombudsman och lönestatistikansvarig på Civilekonomerna. Han besvarar i varje utgåva av Civilekonomen en vanlig lönefråga. Fram till och med 2015 besvarades lönefrågorna av ombudsman Jan Lidström som nu gått i pension. Tänk på att lönefrågor är färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades. Foto: Oscar Wettersten.

”Äldre” och nyexad

Jag arbetar på ett privat bolag i en mindre stad med redovisning, bokslut, löner, personaladministration, datasupport – egentligen allt administrativt som förekommer i ett företag. Har firmateckningsrätt för företaget som har en omsättning på cirka 70 mkr/år. Har arbetat med administration sedan snart tjugo år men tog min kandidatexamen i ekonomi 2003. Vilken lön är rimlig?

Kombinationen ”äldre” och nyexad är intressant. Klart är att lång erfarenhet inom administra­tion bör ge utslag på din lön. Examen 2002 gav i fjol median 26 910 kronor om jag tittar på privat­anställd ekonom ”på landet” det vill säga inte Stockholm, Göteborg eller Malmö. Födda 60–64 hade då median 30 000 vilket är drygt 3 000 kronor mer utifrån ålder och erfarenhet. Gör jag dig till ekonomichef i samma regioner så blir median 43 200 utifrån din ålder mot 31 500 mot examensår. Din tjänst är bredare och lägre än en ekonomichef men i delar är du ju faktiskt det. Rimlig lön är över 30 000 kronor men bör även kunna hamna närma­re 35 000 som är undre kvartil för ekonomi­chefer i dina regioner. Det gäller även när jag begränsar urvalet till företag som omsätter 50–999 miljoner.