Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Visa att du har vad som krävs

Jag är utbildad civilekonom med marknadsföringsinriktning, men har jobbat som ekonomiassistent. Nu ska jag flytta till en större stad, men hur kan jag profilera mig för att få ett marknadsföringsjobb efter nära tre år som ekonomiassistent?

”Efter att ha arbetat i några år i en tjänst där du inte riktigt känner att du har fått använda din fulla kompetens, så gäller det att vara tydlig och visa den blivande arbetsgivaren att du har det som krävs för tjänsten du söker. Ett första steg är att fundera på vad för jobb du vill ha och ta reda på fakta. 
Var vill du jobba? I vilken stad?
Vad finns det för företag och olika branscher där?
Vad har dessa företag för behov kring marknadsföring?
Vad vill du arbeta med? Kanske event, inom digital media eller något helt annat? 

Genom att svara på dessa frågor så blir det tydligare för dig vad det är du ska söka. Bläddra inte bara bland jobbannonser, sök även spontant eller gå igenom ditt nätverk och se om du kan få tips och råd även genom dem. 

I dina ansökningar så lyfter du fram det som är viktigt för just den tjänsten du söker. Skräddarsy alltid. Vill man att du ska använda dig av olika sociala medier i din nya roll så ta med det du eventuellt gör på din fritid. Kanske driver du en blogg eller gillar att twittra. Lyft även fram den erfarenhet och kunskap du har fått ifrån det jobb du har i dag. Har du haft ansvar för något, kanske ordnat mässor eller konferenser, satt upp nya rutiner och så vidare. Var inte rädd för att ringa för att få kontakt, och framför allt, ge inte upp. Gör ett ordentligt förarbete, och var tydlig med vad du kan och vad vill, för att väcka arbetsgivarens intresse.”