Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Viktigt att tänka på inför intervjun

Jag blir så nervös inför anställningsintervjuer och gör aldrig ett så bra intryck som jag skulle vilja. Vad ska jag tänka på för att göra bättre ifrån mig i sådana sammanhang?

Grattis! Du har blivit utvald och man vill träffa dig. Känn dig stolt och inse att det du har att erbjuda är så pass intressant för företaget att man har valt att träffa just dig. Nu har också du en chans att ta reda på mer om tjänsten och om företaget är något för dig!

För att du ska känna dig mer lugn och avslappnad, så gäller det att du förbereder dig ordentligt. Här kommer några viktiga punkter att tänka på inför en intervju:
1) Ta reda på fakta om företaget.
Vad har företaget för mål och värderingar?

2) Vilka personer ska du träffa?
Rekryterare, HR-ansvarig eller din blivande chef? För rekryteraren är det viktiga att verifiera att du har de kunskaper och erfarenheter som krävs för tjänsten. För den blivande chefen är det även betydelsefullt att du är rätt person för företaget.

3) Vad förväntar man sig av dig i rollen som du intervjuas för?
Fundera på vad som är dina tydligaste styrkor för rollen och som du bör framhålla. Ta gärna upp resultat och konkreta exempel som visar på din kapacitet och som tydliggör för arbetsgivaren varför du är rätt kandidat för rollen.

Läs även: Vanliga misstag vid intervjun

Se på intervjuer som ett sätt för dig att lära dig ännu mer och att uttrycka dig på bästa sätt, samtidigt som du börjar förstå mer kring vad du önskar i en roll.  Så innan du går in till nästa intervju så ställ frågan till dig själv; Varför ska du välja dem och hur intressant är tjänsten för att du ska vilja bidra med dina kunskaper och erfarenheter till föreget? Tänk på att det är lika viktigt för dig att få träffa och ställa frågor till arbetsgivaren som det är för rekryteraren att intervjua dig.

Läs även: Så personligt ska ditt brev vara

Mer från: