Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Var nogrann i cv:et!

Att fara med osanning och överdrifter i cv:t kan lätt straffa sig, förr eller senare. Viveka Andersson, karriärcoach och rekryterare på Newstart förklarar varför.

Ljug aldrig i cv:t! Det är Viveka Anderssons bestämda råd. Som rekryterare vet hon vad hon talar om. Under årens lopp har hon mött olika exempel på överdrifter eller till och med rena lögner i kandidaters cv:n.

– Det vanligaste är att kandidaten skarvar, det vill säga att man skriver att man ensam hade ansvar för ett projekt, när man i själva verket var flera. Andra exempel är överdrifter när det gäller utbildning och språkkunskaper.

Att försköna sitt cv är inte bara moralisk tveksamt mot medsökande, utan kan också leda till arbetsrättsliga problem i ett anställningsförhållande. Risken att bli avslöjad är dessutom större än vad många tror.

– Som rekryterare har vi betalt för att verifiera och kontrollera vad som står i cv:t. Det är en av orsakerna till att företagen anlitar oss. Upptäcker vi en lögn blir vi självklart skeptiska mot kandidaten. 

En lögn i cv:t kan också slå tillbaka långt senare.

– De som dragit till med att de kan ett speciellt språk flytande kan en vacker dag ställas inför uppgiften att ta hand om affärsbesök på grund av sina språkkunskaper. Då blir det lätt problem.

Även när det gäller tidpunkter för anställning, var man arbetat osv, så gäller det att vara noggrann, råder Viveka. I dag finns det flera sätt att ta reda på information från olika sociala medier, och om man ”ljuger”, så gäller det att vara medveten om att sanningen finns att få tag på. 

Text: Torbjörn Askman