Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Foto: Istock

Vanligt att man får ”fel” arbetsuppgifter vid byte av jobb

Jag började nyligen på ett nytt jobb, men har inte fått de arbetsuppgifter som utlovades innan jag började. Hur ska jag agera för att få min nya chef att infria sina löften? Karriärcoach Viveka Andersson ger fyra tips på hur du kan agera.

Det som har hänt dig är tyvärr inte ovanligt. Många gånger är kraven och arbetsuppgifterna otydligt beskrivna redan i annonsen, eller så har den blivande chefen en egen uppfattning av vad rollen kommer att innebära. Ibland är inte heller informationen som du fått, eller själv tagit reda på under rekryteringsprocessen tillräcklig.

Läs också: Hur byter jag bransch?

Fick du en skriftlig arbetsbeskrivning innan du skrev på? Detta är annars något man gärna kan efterfråga, för att vara mer säker på att det som framkommit muntligen under intervjuerna stämmer. Ibland så räcker ändå inte allt detta förarbete, så nu är det viktigt att du agerar så fort som möjligt på din situation;

  • Boka ett möte med din chef och förbered dig genom att skriva ner vad du gör idag och jämför det med annonsen. Skriv även ner vad du fick höra att du skulle genomföra under intervjuerna vid din anställning.
  • På mötet ska du sedan be chefen att allra först förklara vad det är som är dina huvuduppgifter/ansvar och vad det är du ska åstadkomma på kort och/eller på lång sikt.
  • Samstämmer detta med dina uppgifter? Klargör annars och visa på vad du har fått göra hittills och vad som egentligen lovades under anställningsprocessen.
  • Om chefen ändå hänvisar till sina önskemål så måste du agera och svara att detta inte är vad ni kom överens om när du skrev på. Fråga vad det beror på.

Läs också: Kvinnor tjänar mindre på att byta jobb

Var beredd på att du kan behöva ta ett ställningstagande. Ska du stanna kvar och göra det som önskas av dig eller ska du säga upp dig? Om du väljer att lämna så var tydlig med varför. Visa med konkreta exempel att tjänsten du nu har inte överensstämmer med det ni kom överens om och att du därför inte känner att företaget har varit ärliga när det anställde dig. Lycka till!

Läs också: Så får du andra att göra som du vill

Mer från: ,