Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Våga nätverka för att byta jobb

Jag är strax över 50 år och sugen på att byta jobb. Men mina yngre kollegor kommer på intervjuer, fast de är mitt uppe i livspusslet och har mindre erfarenhet och kunskap än vad jag har. Det pratas om anonymiserade cv:n – det har jag inte märkt av. Hur ska jag göra för att inte bli bortsorterad redan när min cv öppnas och rekryteraren ser mitt examensår och all vidareutbildning jag gått efter det? Karriärcoach Viveka Andersson hjälper med tips.

Det finns oftast olika orsaker till att man inte kommer vidare i en rekryteringsprocess. Det kan vara din ålder, men det viktigaste är att du får fram dina kompetenser och vad du kan bidra med i framtiden när du ansöker. I stället för att fokusera på de hinder som kan finnas så se vad som är möjligt för dig att göra för att du ska bli mer intressant när du söker nya tjänster. 

* Har du relevanta cv och brev för tjänsterna du söker?

* Har du varit tydlig med vad du kan erbjuda och matchat vad som efterfrågas med dina kunskaper och erfarenheter?

* Har du fått med rätt sökord, det vill säga ord som används när man söker på personer som dig, både i dina ansökningshandlingar och i din profil på LinkedIn?

Läs också: Så blir du hittad på Linkedin

De senaste årens uppgång på arbetsmarknaden har gynnat alla åldersgrupper. Idag har bristen på arbetskraft med hög kompetens gjort att man letar bredare för att täcka upp behovet i många branscher. Det är lättare både för yngre och äldre personer att få jobb idag och självklart så finns det vissa yrkesgrupper och tjänster som efterfrågas mer än andra, så fundera på var du har störst möjlighet att fortsätta din karriär. 

Platsannonser är inte det enda sättet att komma vidare på. Använd dig av ditt nätverk och ring gärna och hör vad behovet är hos de arbetsgivare du önskar komma i kontakt med. Kanske behöver de rekrytera någon med din kompetens redan i dag eller i en snar framtid. 

Var aktiv och sök på olika sätt för att känna att det är du som styr vad ditt nästa jobb ska vara och vem som då har turen att få dig som en av sina nya medarbetare. 

Läs också: Sex argument för att anställa seniorer

Mer från: , ,