Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende kvinna med mörkt axellångt hår i svart kajal och röd blus

Viveka Andersson är rekryterare och karriärcoach på Newstart. Har sedan 2010 ansvar för CV-granskningen hos Civilekonomerna och coachar medlemmar dagligen i hanteringen av att skriva CV, Personligt brev samt öva Intervjuteknik. Viveka ger karriärtips i varje utgåva av papperstidningen. Hon är civilekonom. Foto: Jann Lipka.

Vad det här allt?

Tio år har gått sedan du fick drömjobbet. Men så upptäcker du att du inte alls vill syssla med det du gör. Karriärcoach Viveka Andersson vet råd.
Karriärcoach Viveka Andersson har mött många ekonomer som plötsligt börjat tvivla på om de arbetar med rätt saker. 
 
– De har haft en utstakad strategi för sin karriär, gillat siffror och fått det jobb som de drömt om. Men så en bit in i livet frågar de sig plötsligt: Är det så här det ska vara, säger Viveka. 
 
Parallellt med tvivlen växer en dröm fram om att få arbeta med något helt annat. Och det är ofta här som man söker hjälp hos coacher som Viveka. 
 
– En del vill helt byta spår och kanske jobba mer med händerna. Andra vill byta inriktning eller bransch.
 
Steg ett är enligt Viveka att med eller utan coachens hjälp analysera vilken förändring man är ute efter och vad som är fel med den nuvarande situationen. Är det missnöje med chefen eller få möjligheter att påverka sin situation?
 
För att få till en nystart krävs det inte alls så stora förändringar som många tror. 
 
– Ofta mynnar analysen ut i att man förstår att det kanske räcker med att förflytta sig mot angränsande områden. Den som jobbar med redovisning kanske blir controller eller tar ett chefsansvar. Även det kan kännas som en nystart för många, säger Viveka, som även nämner vidareutbildning som en väg mot nya mål.  
 
En gynnsam arbetsmarknad gör det dessutom enkelt för ekonomer att byta spår inom sitt område, menar hon. Vad som krävs är framför allt tydlighet med vad man vill i mötet med potentiella arbetsgivare.   
Idén om att helt sadla om för att starta eget och därmed få större frihet, är något som man bör undersöka noga, enligt Viveka.
 
– Man måste förstå vad det är man är ute efter och att eget företag kan vara ett dygnet runt-jobb. Varför inte pröva att praktisera på en sådan arbetsplats först?
 
Text: Torbjörn Askman